לא בכדי מכנים את מאוריציוס גן עדן, והדבר ניכר כבר לאחר הנחיתה בה. מדובר במדינה עם חופים מדהימים ביופיים, תרבות מקומית נפלאה ומחבקת ושלל של אטרקציות שאפשר לשלב בכל חופשה. לנמנעים מגלוטן, ומכל סיבה שהיא (כולל צליאק), גם במקרה הזה – מאוריציוס היא גן עדן של ממש. אם אתם מחפשים יעד אקזוטי לטוס אליו ולבלות בו את החופשה הבאה שלכם, מאוריציוס, היא ללא ספק היעד המתאים, וגם אם אתם מקפידים על תזונה ללא גלוטן. דבר ראשון, עליכם ליידע את המלון או כל פתרון הלינה שבו אתם בוחרים, שאתם סובלים מצליאק או אינכם צורכים גלוטן מכל סיבה אחרת שהיא. הדבר יילקח לתשומת לב ויטופל בהתאם כדי שתוכלו ליהנות מהחופשה שלכם ולחזור הביתה מרוצים ושמחים.
המאוריציאנים יודעים לעשות ברביקיו ומנות עוף מכל מיני סוגים. הם מגישים את זה לארוחת הצהריים, בסיורים וגם בשילובים שונים עם סלטים ו/או דגים. יחד עם זאת, ישנן גם שפע של מנות צמחוניות, מנות נהדרות על טהרת הירקות, שמהוות פתרון מצוין לצמחוניים ולכל הנמנעים מגלוטן ומרכיבים אחרים. אז, נכון, יש לא מעט מנות במאוריציוס שמבוססות על קמחים, איטריות מטוגנות, כריכים, עוף עם טיקה עם לחם, לחם מקומי עם קארי ועוד ועוד. ונכון גם שעניין הגלוטן עדיין לא הפך לטרנד במאוריציוס, כפי שקורה בכל שאר העולם, ובלי קשר לצליאק. אבל, המבחר הרחב כל כך של האפשרויות והיכולת למצוא מנות זולות וטעימות בקלות, הופכים את היעד לנהדר למי שרוצה להתרחק מגלוטן.
רוב האוכל המאוריציאני איננו מכיל קמח ותוספים שונים, בדומה לבישול התאילנדי. מנות רבות מבוססות על קארי וכוללות ירקות מקומיים, עוף וגם דגים. במאוריציוס, אם לא ניתן להשיג את הרכיב טרי במחיר טוב, סביר שהוא יישאר מחוץ לתפריט. ולכן, הרכיבים הפופולאריים, שקל להשיג אותם, יהיו גם אלה שישלטו בתפריט המקומי. לנמנעים מגלוטן מומלץ לבדוק בכל מקום מראש מה מכילה כל מנה ואם היא מגיעה אם רוטב, לבדוק מה הוא מכיל. אם יש ספק, לבקש את הרוטב בצד ולוודא שהמלצר הבין.
אז, מה אוכלים – או לא אוכלים במאוריציוס
אנשים עם צליאק אינם יכולים לצרוך גלוטן, וגם לא בכמויות קטנות. הימנעות מגלוטן פירושה ויתור, לרוב, על לחמים, דגנים, פסטה וגם בירה. גלוטן נמצא גם במוצרים רבים אחרים, לרבות בירקות קפואים, ברטבים שונים, במזונות המכילים חומרי טעם וריח טבעיים, בתוספי ויטמינים ומינרלים. מזונות בריאים רבים הם נטולי גלוטן באופן טבעי, כמו פירות, ירקות, בשר טרי, דגים ועופות. שייקים הנמכרים במאוריציוס מכילים לפעמים מרכיבים מסובכים ופחות מוכרים, כמו עשב חיטה או עשב שעורה, ולכן חשוב לבדוק היטב מראש כשמזמינים כאלה, ואם קונים מוכן – לבדוק את התווית. משקאות ומזונות מותרים לסובלים מצליאק שאותם אפשר למצוא במאוריציוס הינם: מיצי פירות למיניהם, מים בטעמים, משקאות תוססים, משקאות אנרגיה, קפה, תה, סיידר, יין, שרי, משקאות חריפים, ליקרים למיניהם, מוצרי חלב כמו חלב, גהי, חמאה, גבינה, שמנת, קוטג', שמנת חמוצה ויוגורט. בענף החלבונים: ירקות, אגוזים, בשר אדום, עופות, פירות ים ומזונות סויה מסורתיים, כמו טופו, טמפה וכדומה. במתוקים: גלישה, פרוזן יוגורט ושוקולד. בדגנים המלאים: קינואה, אורז חום, אורז בר, כוסמת, טפיוקה, דוחן וטף.
מזונות במאוריציוס שכדאי להימנע מהם או לבדוק פעמיים לפני האכילה: בירות, משקאות חריפים לא מזוקקים, מוצרי חלב בטעמים העשויים להכיל רכיבים שונים, לרבות גלוטן, תבלינים ורטבים, כמו: קטשופ וחרדל, רוטב ווסטרשייר, רוטב עגבניות, חמוצים, רוטב ברביקיו, רוטב לסלט, רוטב פסטה, תבלינים יבשים, סלסה, מרינדות מסוימות, חומץ אורז. במתוקים: עוגיות על בסיס דגנים, בראוניז, פשטידות, דונאטס, מאפים, עוגות גבינה ועוד. בגזרת הדגנים המלאים: שעור, לתת, סובין, בורגול, קוסקוס, דורום, פנקו, שיפון, סייטן, סולת, נבט חיטה או עמילן חיטה.
שאלות ותשובות על מאוריציוס ללא גלוטן
רוב האוכל במאוריציוס איננו מכיל קמח ותוספים למיניהם והוא דומה מאד לאוכל האסיאתיי, ובייחוד לזה התאילנדי. מרבית המנות המקומיות כוללות ירקות שגדלים על האי, עוף וגם דגים. ולכן, הנמנעים מגלוטן יוכלו להסתדר בקלות במאוריציוס.
מומלץ מאד, ולפני ההגעה לבית המלון או לכל מקום לינה אחר במאוריציוס, ליידע את צוות העובדים בעניין ההימנעות מגלוטן (בין אם בשל צליאק ובין אם בשל כל סיבה אחרת). הצוות ישמח לעמוד לרשותכם ולספק לכם את המענה המתאים לאורך כל שהותכם במקום.